wtorek, 3 marca 2015

foremka .....

mam jeden ulubiony kramik pod Gubałówką .....
biegnę tam zawsze ,a potem stoję i nie wiem na co się zdecydować ,bo najchętniej kupiłabym przynajmniej połowę wystawionego towaru ......
w tym roku padło na foremkę do masła ....



jeszcze nie wiem jak ją prawidłowo wykorzystać ,żeby masełko ładnie z niej wyleciało ...
będę testować .....chyba, że ktoś mi coś podpowie co i jak ???


pozdrawiam Aga 

26 komentarzy:

  1. Ja nie mam zielonego pojęcia... Ale stwierdzam: Jest śliczna i pewnie masło będzie nieźle się prezentować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko ładnie uda mi się je wydobyć z niej :))))))))))))) ale właśnie nawet jeśli nie .....to i tak Piękna no nie ???:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. jakby masełko zamrozić to by chyba ładnie wyszło??? to jedynie mi przychodzi do głowy :-)
    fajna forma:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też Martuś ta sama myśl po głowie chodziła :)))dzięki :)

      Usuń
  4. No i do mnie by pasowała taka foremka!Zapraszam do mnir na konkurs gdzie do wygrania sa 2 grafiki A.Ostapowicz.
    szalenstwa-panny-matki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. najpierw ubić dobrze masło,schłodzić,żeby weszło w każdą szczelinkę osełki,a jak się dobrze schłodzi szybko zanurzyć we wrzątku i wyrzucić masło na talerz:))))druga opcja-wyłożyć szczelnie maselniczkę folią spożywczą,schłodzić i wyciągnąć razem z folią:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko skarbnico wiedzy wszelakiej moja ..dziękuję ...zrobię jako piszesz ....z folią to chyba nie wyjdzie tak gładko ....a foremka we wrzątku wytrzymie ????

      Usuń
  6. Moja mama ma taką drewnianą foremkę w kształcie baranka, czasami był problem z tym masełkiem żeby ładnie z niej wyszło. Powodzenia :)) Jest piekna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysia podpowiedź wyżej .....na zaś :))))))) buziole

      Usuń
  7. Sama w sobie piękna i dekoracyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja rowniez nie mam pojecia ;))) Szkoda. ze nie zapytalas sprzedawcy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że ten sprzedawca by mi za wiele nie pomógł :)))) a na blogosferę zawsze można liczyć he ,he ...Bożenka już mi wytłumaczyła co i jak :)))))

      Usuń
  9. Urocza ta foremka, sama dla siebie;-)
    Ameli

    OdpowiedzUsuń
  10. Superowa foremka :) pewnie byłaby u mnie tylko ozdobą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zobaczymy jak z tym będzie ....ale pomyśl , jak pieknie stół wielkanocny będzie wyglądał z takim masełkiem :))))) chyba ta wizja nie pozwoli mi zrobić z niej tylko ozdoby :))

      Usuń
  11. formę trzeba wygotować, a poźniej schłodzić w lodowatej wodzie, otrzepać ją z wody i włożyć masło, takie nie bardzo schłodzone. i to masło chlup-do tej lodowatej wody.. tak w skrócie ;-) mi się udało, szukałam w internecie informacji jak to zrobić, bo za pierwszym razem masło upchałam do foremki, dałam do lodówki i myślalam, że wyjdzie ;-) niestety.. wyskrobywałam to masło z formy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo dziękuję baaaaardzo ...może i mnie się uda :)) szkoda ,że nie zostawiłaś imienia anonimku :)

      Usuń
    2. o przepraszam, Jagoda jestem :-) chciałam wkleić fotę masełka z foremki, ale chyba się nie da. a masło też sama zrobiłam- mikserem ubijałam śmietanę 30%, tak długo aż zrobiło się masełko. później trzeba je w tej lodowatej wodzie trochę pougniatać, żeby maślanka się wypłukała i do foremki :-) z kubka 330ml wyszło mi 120 g masła, wiec chyba to niezbyt opłacalne.. a najlepiej byłoby zdobyć wiejską, tłustą śmietanę..

      Usuń
    3. z tą śmietaną ze wsi to muszę poczekać.... ale pewnie dam radę jak już do domu się wprowadzę :))))) takie ładne imię, a się nie pochwaliłaś :))))pozdrowionka

      Usuń
  12. ja potrafiłabym ją jedynie odpowiednio wyeksponowac:) nawet nie wiedziałabym jak zabrać się do formowania w niej masła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) no ja podejmę ryzyko i spróbuję na wielkanocnym stole będzie masełko brylować, mam nadzieję :)))))) a jak nie wyjdzie, to goście będą ją traktować jak maselniczkę :))))

      Usuń
  13. Foremka przecudna................szkoda że mam tak daleko na Gubałówkę :(( Jeśli chodzi o wysadzenie masełka z foremki to ja proponuję wyłożyć ją bardzo cieniutką folią ,która musi wystawać poza foremkę ..........upchać masełko i tadaaaaaam gotowe ................po wyjęciu folię łatwo oddzielić od masełkowego kwiatka, baranka ..............ja tak robię :) Karafka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo super ...może na początku tak spróbuję .....dziękuję i witam pod jabłonką moją :)))

      Usuń