więc z czystym sumieniem polecam ....przemierzam czasem sieć w poszukiwaniu pysznych potraw ....zazwyczaj kopiuję i zapisuję na pulpicie ....a potem niestety żródła nie pamiętam ....tak też było z nią .....
warta jest grzechu choćby to miał być plagiat :))))
prawda, że słoneczne danie ???:))))
.............
troszkę przypiekły się jabłka ,bo wg autorki przepisu należało piec w 200 stopniach ..ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 160 :)
PRZEPIS
opakowanie ciasta francuskiego
jabłka o cienkiej kolorowej skórce (przekroić każde na pół i pokroić na cienkie plastry )
pół szklanki śmietany
50 gr cukru brązowego
łyżeczka startego imbiru
łyżka stołowa koniaku
jedno jajko
wanilia 1 laska
sok z cytryny do posmarowania jabłek ....
ciastem wyłożyć formę na tartę ,ponakłuwać widelcem ,posypać lekko tartą bułką i ułożyć plasterki jabłka, posmarować sokiem z cytryny, coby nie ściemniały ....
śmietanę z resztą składników wymieszać dokładnie i polać jabłka ....
do pieca na 200 stopni i po pięciu ,dziesięciu minutach zmniejszyć do 160 ...
na koniec posypać cukrem brązowym !!!!SMACZNEGO !!!!
AGA
chociaż oczami się najem :P :)))
OdpowiedzUsuńmuszą jeszcze tą technikę udoskonalić, żeby za obrazem mógł smak iść :)))))
UsuńI u mnie festiwal tarty:))))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooooooooo to ja lecę do Ciebie ...następna u mnie ma być z łososiem ....
Usuńciekawa jestem co u Ciebie podają :))))
Juz zabieram kawalek, bedzie w sam raz do poludniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo :) właśnie piekę drugą ,bo rodzina się domaga powtórki :)))
UsuńAleż cudnie jabłczana...mniam! Smaka mi narobiłaś - zaraz też coś upiekę:))
OdpowiedzUsuńwitaj pod jabłonką :))))) musi to być miłość do słodkiego ..od pierwszego wejrzenia :))))))))) pozdrowionka ..p.s. a co będzie dobrego ????
UsuńNo, ta strucla...;)) A w temacie prezentacji to szczególnie pierwsza fotka mi się podoba!! Strucla pozdrawia tartę;))
Usuń:)))))))) nie mogiem się nie zgodzić ...:)))) pozdrawiam tarciano jabłczano :)))
Usuńmmmm....zjadałbym, ale piec się nie chce;)
OdpowiedzUsuńej Ty ,a kto tu hard work polecał na początku roku !!!! a to easy jest ....:))))
Usuńmy już dzisiaj drugą opędzlowaliśmy ...dla nas strzał w dziesiątkę ...ciekawe jak Wam zasmakuje ...daj znać !!!!
OdpowiedzUsuńJak tylko zaopatrzę się w koniak to wypróbuję ,bo kocham wszystko co z jabłkami :) Właśnie wpierniczam szarlotkę,którą piekła dziś moja mama(ja byłam w robocie,żeby nie było) :) Buziole :*
OdpowiedzUsuńzaopatruj się !!!! szarlotka jest super zwłaszcza mamina ,ale to ciut inna bajka i to w niej jest takie fajne !!!! buziol pracusiu
Usuńwłaśnie się zajadamy....wyszła smaczna a zapach mmmmmmmmmmmmmm poezja:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się zajadamy.....wyszła smaczna zapach poezja:)
OdpowiedzUsuńooooooo jak fajnie, że napisałaś ..prawda ????zapach ,smak ....no my przepadliśmy z kretesem :)))))
UsuńMniam!! Wygląda przepysznie i...artystycznie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
co tam wygląd ...smak powiadam ci, to dopiero artyzm w czystej postaci :)))) cieszę się, że Cię widzę :)
Usuńnigdy nie piekłam tarty, chyba a juz takiej na pewno!! więc dziękuję za przepis kochana)) wygląda mniam!!
OdpowiedzUsuńta jest moja pierwsza uwierzysz ???? i chyba zacznie się wypiek tart różnej maści ...wypróbuj ...jak trafiłam w twój smak to szlak będę przecierać dalej :))))))) w kwestii tart :)
UsuńNo nie!!! Wszystkie składniki w domu mam...za wyjątkiem koniaku :-)
OdpowiedzUsuńa może masz whiskey ??? też może być :)
UsuńAle mniamiii ! No to wpadam do Łodzi na kawałek tarty bo koniaku i u mnie brak :))) Do zobaczenia :D haha
OdpowiedzUsuńyhyyyy mniammmm:))) super ...nie ma sprawy zapraszam !!!!! :)
Usuńok mam :-))) Kradnę przepis , może uda mi się go dziś zrealizować bo mam sporo jabłek ;-)
OdpowiedzUsuńto daj znać jak Wam smakowała :)))) tu chyba tylko trzy cztery jabłka zużyłam :)))
Usuń